Tarih: 2005-12-23, 12:55:34 Mesaj konusu: Linux Nedir ?
Linux, Linus Torvalds adlı Finlandiya'lı bir bilgisayar mühendisinin 1991 yılında Helsinki Üniversitesi'nde öğrenci iken kişisel bilgisayarında kullanmak üzere geliştirmeye başladığı bir işletim sistemi çekirdeğidir.
İnternet'te yaptığı duyuru sonucunda tüm dünyadan bir çok programcının da desteği ile hızla gelişmiş ve halen aynı destek ile gelişmekte olan açık kaynak kodlu, özgür bir yazılımdır. Hızlı bir sürecin sonunda Linus'un geliştirdiği çekirdek, GNU hareketinin bir meyvesi ve aynı zamanda taşıyıcısı haline gelmiştir. GNU için yazılmış özgür yazılımlar çok kısa süre içerisinde Linux çekirdeği ile uyumlu çalışabilecek hale getirilmiş ve ortaya güçlü, esnek ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi çıkmıştır.
GNU/Linux olarak anılması gereken işletim sistemi zaman içerisinde telaffuz kolaylıklarından ötürü Linux olarak anılmaya başlanmıştır.
Linux'un aslında hangi amaç için oluşturulduğu tam bir netlik tazanmış değil. Kimi çevreler Torvalds'ın master projesi diyor, kimileri de kendi gereksinimlerini karşılamak için diyor. Amaç ne olursa olsun artık Linux 21. yüzyılın işletim sistemi olarak kabul görüyor.
Bunun en başlıca nedenleri kısaca şunlardır.:
Güvenlidir.
Açık kaynak kod sistemi ile yazılmıştır.
Free lisanslıdır.
Ve dünyanın önde gelen bilişim devleri, Linux'un her geçen
gün artan gücünün farkındalar.
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız