Anasayfa FORUMLAR Üye Girişi Dosyalar Dersler İpuçları Yardımcı Araçlar Hakkımızda
KİMLER BAĞLI
Toplam Üye: 32638
Aktif Üye: 0
Aktif Ziyaretçi: 1107
Üye Adı
Şifre
Beni Hatırla
          Yeni Üye KayıtYeni Üye Kayıt
          Şifremi UnuttumŞifremi Unuttum
FORUMLAR
 Linux altında Windows yaz..
(11211 okuma, 6 yanıt)
 Pardus'a gereken desteği ..
(12248 okuma, 7 yanıt)
 Firefox'a rağbet azalma e..
(23786 okuma, 17 yanıt)
 Pardus 2008, yakında.....
(4893 okuma, 0 yanıt)
 Turkix Öldü!..
(5789 okuma, 0 yanıt)
 Pardus 2007 çıktı..
(5666 okuma, 0 yanıt)
 Koffice 1.6.1 Duyuruldu..
(5670 okuma, 0 yanıt)
 BitDefender Linux Edition..
(10755 okuma, 4 yanıt)
 Ati den yeni ekran kartı ..
(5706 okuma, 1 yanıt)
 OpenOffice.org 2.0.3..
(5118 okuma, 0 yanıt)
 Linux İşletim Sisteminde ..
(5500 okuma, 0 yanıt)
 Linux'ta Örnek Ağ Uygulam..
(5286 okuma, 0 yanıt)
 Konsolda Türkçe Yazmak..
(4949 okuma, 0 yanıt)
 Linux Dosya Sistemi Yapıs..
(4869 okuma, 0 yanıt)
 Yeni Yazılımların Yüklenm..
(4849 okuma, 0 yanıt)
 Modüller (Yüklenebilir Çe..
(4827 okuma, 0 yanıt)
 Dosya Arşivleme ve Sıkışt..
(5112 okuma, 0 yanıt)
 Diğer Dosya Sistemlerinin..
(4805 okuma, 0 yanıt)
 Dosyanın Sahibinin ve Gru..
(4930 okuma, 0 yanıt)
 Erişim Hakları..
(5078 okuma, 0 yanıt)
 LILO Konfigürasyonu..
(4846 okuma, 0 yanıt)
 Yazılım Özellikleri..
(4826 okuma, 0 yanıt)
 Google'ın resim işleme ya..
(5483 okuma, 0 yanıt)
 linux altında programlama..
(5416 okuma, 0 yanıt)
 Linux üzerindeki en iyi w..
(9437 okuma, 5 yanıt)
 Windows programlarının Li..
(7534 okuma, 2 yanıt)
 aMSN 0.95..
(5424 okuma, 0 yanıt)
 Kopete ile mesajlaşın...
(6818 okuma, 2 yanıt)
Netopsiyon Online: Forums
Netopsiyon Online :: Başlık görüntüleniyor - Yazılım Özellikleri
 AramaArama   RütbelerRütbeliler   ProfilProfil   GirişGiriş 


Yazılım Özellikleri

 
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    Netopsiyon Online Forum Ana Sayfa -> Linux Yazılım
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Tunca
Mesaj: 100+
Mesaj: 100+





Kayıt: Nov 26, 2005
Mesajlar: 192
Konum: İstanbul

MesajTarih: 2006-06-09, 19:46:54    Mesaj konusu: Yazılım Özellikleri Alıntıyla Cevap Gönder

Bir işletim sistemi, ne kadar mükemmel olursa olsun, uygulama yazılımlarının çokluğu ve kalitesi ile varolabilirler. Herhangi bir Linux dağıtımı içerisinde, değişik amaçlara hizmet eden birçok yazılım bulunmaktadır. Ancak her geçen gün bu dağıtımlarda yer almayan yeni yeni yazılımlar çıkmaktadır.

UNIX makinalar üzerinde yer alan uygulamaların çoğu, değişik platformlar altında bulunduğundan çalıştırılabilir (executable) olarak dağıtılmaz, kaynak kodu şeklinde sunulurlar. Sözkonusu yazılımı kullanmak isteyen bir kullanıcı bu kaynak kodunu kendi platformunda derleyerek çalıştırır. Bu tür yazılımların birçoğu Linux altında kolaylıkla çalıştırılabilmektedir. Bu tür yazılımları İnternet üzerinde çeşitli FTP arşivlerinde bulmak mümkündür.

Linux'a özel veya Linux üzerinde geliştirilen yazılımlar için standart bazı FTP arşivleri vardır. Bunların en bilineni Sunsite FTP arşividir. Burada çeşitli dizinler altında konularına göre ayrılmış bir durumda elektronik devre tasarım yazılımlarından oyun programlarına kadar birçok değişik yazılım bulunmaktadır. Bu arşivin Türkiye'de yeralan bir kopyası adresinde vardır.

Linux'un bu denli sevilmesi ve yaygınlaşması çesitli şirketlerin (Macintosh, Sun, SSC gibi) Linux üzerinde çalışan ticari yazılımlar geliştirmesi sonucunu verdi. Bu konuda detaylı bilgi için Commercial-HOWTO dökümanından yararlanabilirsiniz.

Linux üzerinde bulunan uygulamaların ve yazılımların listeleri için aşağıdaki adreslerden yararlanabilirsiniz:


Linux Applications and Utilities
Scientific Applications on Linux
Linux Software Map

Temel Komutlar
Daha önce UNIX tabanlı bir işletim sisteminde çalışanlar için Linux, öğrenilmesi çok kolay bir sistem olacaktır. Standart bir UNIX sisteminde yeralan hemen hemen tüm komutlar, Linux'a taşınmıştır. Onlarca çeşit kabuğun yanı sıra, sed, awk gibi programcının işini kolaylaştıran diller, ls, less, finger gibi temel her türlü komut, Linux'ta vardır.

Ağ ve İnternet uygulamaları için elm ve pine (Pine Is Not Elm :-) yanında metin editörleri olarak vi, vim (vi'ın daha gelişmiş sürümü), pico ve joe sayılabilir. Editörlerden, bizde fazla bilinmeyen Emacs da Linux altında denemeye değer programlardandır. Kelime işlem programlarından troff, groff (GNU troff) ve daha modern metin işleme yazılımlarından TeX ve LaTeX sayılabilir.

Bazı program isimlerinin (GNU-tar, GNU-bash gibi) başında görebileceğiniz GNU (Gnu is Not UNIX!), Linux için de yazılım ve programlar üreten bir kuruluştur. GNU, lisansını ve yazarını korumak koşuluyla programları kaynak koduyla birlikte Linux kullanıcılarına dağıtır. GNU bash ve tcsh, Linux altında en çok rağbet edilen iki kabuk ismidir. Diğer kabuklar arasında zsh, ash, ksh ve csh sayılabilir. Kabuklar hakkında daha geniş bilgiyi, Bash konu başlığı altında bulabilirsiniz.

Uygulama Programları
Linux üzerinde ver tabanı uygulamaları ortalama bir kullanıcının ihtiyacını karşılayabilir. Postgres, Mbase, msql ve Ingres gibi profesyonel yazılımlar Linux ve diğer platformlarda istemci/sunucu bazda görev yapabilirler. Özellikle Postgres, uygulama kolaylığı ve C, perl, tcl gibi birçok dile yönelik arabirimiyle göze çarpar.

Mühendislik yazılımları arasında gnuplot (grafiksel veri analiz yazılımı), xspread ve xfractint (fraktal yaratma programı) sayılabilir.

Doğru seçilmiş bir donanım üzerinde kurulan bir Linux makinası, hemen her tür çokluortam (multimedia) uygulamalarını rahatlıkla çalıştırabilir. En az Pentium tabanlı, 32Mbayt RAM ve 2GB sabit diske sahip makina YARDIMıyla ticari olarak satılan çokluortam uygulamalarını kullanabilirsiniz. Linux, hemen her türlü ses kartını desteklediğinden ses dosyalarının, workman, Cdplayer gibi programlar YARDIMıyla kolayca çalınması mümkün olur. MIDI editörleri ve bir sentezleyici ile kendi müzik stüdyonuzu kurabilirsiniz.

Biraz oyun oynamak mı istediniz ? Doom, Quake, Abuse, Xtetris, FreeCiv(ya da CivNet), Imaze ve benzeri onlarca oyun Linux'ta da var. ODTÜ'de yüzlerce öğrenciyi bilgisayar başına mıhlayan MUD (Multi User Dungeon) oyunlarını sunan makinaların birkısmı Linux idi.

Bu oyunları çeşitli ftp adrteslerinden ücretsiz temin edebilirsiniz.

X Window Arabirimi
Linux işletim sistemi altında X Window sistemi ile Windows altındaki gibi grafik arabirimiyle birlikte çalışabilirsiniz. Windows ile uğraşan herkes rahatlıkla X Window'a geçiş yapabilir. X ile ekranda aynı anda birden fazla pencere açılabilir, fare YARDIMıyla birden fazla uygulama aynı anda kontrol edilebilir.

Pekçok uygulamanın (özellikle İnternet tabanlı) X üzerinde çalışan sürümleri vardır. Bu sayede metin tabanlı ekrana (vt100) dönmeden her işinizi X YARDIMıyla tamamlayabilme şansınız olur. Bu sayede Linux, bir iş istasyonu görünümüne ve kullanışlılığına sahip olacaktır.

X pencere denetleyici (window manager - wm) kullanıcı ile X arasında bekler ve klavye ile fareden aldığı emirleri ekranda yerine getirir. Bu emirler, pencerelerin açılması, kapatılması ve yerlerinin değiştirilmesi gibi komutlardır. Sıkça kullanılan pencere denetleyicileri fvwm, twm ve olwm'dir.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
Bu Site Google Adsense ile Gelir Elde Ediyor









Tarih: 2024-11-21, 10:12:15    Mesaj konusu: Forum Arası Reklamlar


Başa dön
Önceki mesajları göster:   
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    Netopsiyon Online Forum Ana Sayfa -> Linux Yazılım Tüm zamanlar GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Benzer Konular

Başlık Yazar Forum Cevaplar Tarih
Yeni mesaj yok Copperminede nasil bazi özellikleri k... Blacktron Php Nuke Modülleri 1 2008-05-31, 18:41:25 Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok phpkit yeni yazılım eynesilcom Php-Nuke 0 2008-01-22, 22:15:13 Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Varan 3 Kamuda özgür yazılım dönemi b... Tunca Linux Genel 0 2006-10-14, 10:06:21 Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Duyuru: Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri ... Tunca Linux Diğer 0 2006-02-22, 00:46:31 Son Mesajı Görüntüle

Copyright © 2002-2024 Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. - Bütün hakları saklıdır!
Bu site Netopsiyon.com.tr Sunucularında Barındırılmaktadır.
Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. Netopsiyon Copyright