KAYAN, yuvarlanan, ters parende atarak ekrandan kaybolan yazılar insanların ilgisini daha çok çeker. Microsoft bunu düşünerek, benim vatandaşlarım da kayan yazılardan faydalanabilsin demiş ve <MARQUEE> tag'ını web tarayıcısının yorumlayıcısına eklemiş... Netscape ise Explorer 2.0'dan beri var olan bu tag'ı web tarayıcısına koymayı düşünmüyor. Yine de tag'ı kullandığınızda içerisinde var olan yazıların Netscape kullanıcıları tarafından 'normal yazı' olarak görüneceğini belirtelim.
BEHAVIOR=tip: Metnin ekranda nasıl hareket edeceğini belirten bu ek SCROLL, SLIDE, ALTERNATE değerlerinden birini alabilir. Ek kullanılmadığında SCROLL değeri varsayılan olarak kabul edilir ve yazı, sınırın bir köşesinden belirerek diğer köşeden kayarak kaybolur. SLIDE eki ise yazının bir köşeden başlayarak diğer köşede donmasını sağlar. Metnin iki köşe arasında gidip gelmesi ise ALTERNATE ekiyle gerçekleştirilebilir.
BGCOLOR=renk: Kayan yazının arkasındaki rengi belirler. ' renk' değeri 16'lık sayı düzeninde bir değer olabileceği gibi ' red' ,' blue' gibi renk isimlerinden biri de olabilir.
DIRECTION=yön: Yazının kayma yönünü belirler. DIRECTION eki, LEFT veya RIGHT değerlerinden birini almalıdır. LEFT değeri yazının soldan sağa doğru kaymasını, RIGHT ise bunun tersini sağlar.
HEIGHT=n: Kayan yazının sınırlarından ' yüksekliği' sağlar. N değeri sabit bir piksel sayısı olduğu gibi aynı zamanda bir pencere oranı olabilir. Oran değeri % işareti ile belirtilmelidir.
HSPACE=n: Kayan yazının sınırlara ne oranda yaklaşacağını belirler. Bu ek özellikle arka plana bir renk verildiğinde daha da belirginleşir.
LOOP=n: Yazıya verilen hareketin sınırlar içerisinde kaç kere tekrarlanacağını belirler. N değerine ' -1' veya ' INFINITE' verildiğinde hareket sınırsız olarak tekrarlanır. Tip olarak ' SLIDE' kullanıldığında bu işlem tek bir kez gerçekleşeceğinden LOOP ekini kullanmaya gerek yoktur.
SCROLLAMOUNT, Kayan yazının bir defada kaç piksel hareket edeceğini, SCROLLDELAY ise yazının her bir hareketi arasında kaç milisaniye bekleyeceğini belirler. Yazının üst ve alt sınırdan ne kadar uzakta kalacağını VSPACE ile, yazının kayacağı toplam uzunluğu ise WIDTH ile ayarlayabilirsiniz. WIDTH değeri HEIGHT gibi bir yüzde alabilir.
Örnek Kullanım:
Kod:
<MARQUEE DIRECTION=RIGHT BEHAVIOR=SCROLL SCROLLAMOUNT=10 SCROLLDELAY=200>Bu kayan bir yazıdır... :) </MARQUEE>
kaydırılacak içeriği bu ilgili yere yazdıktan sonra bu kodu kopyalayıp nereye nasıl yapıstıracağım.. bunu bilmiyorum..bana adım adımm bunu yazın ..admin paneldenmi yapıcam ---ftp içindenmi yapıcamm...yapacaksam tam noktası neresi.. lütfen belki sizin için belki zor olur ama...bende sitenin anasayfasına terörle ilgili yazı atmak istiyorumm..bu türkiye hepimizin..lütfen bana yapmak istediğimi adım adım buraya yazın..
Bu nedir?
Bu paket bir blok ve bir newsticker'den (kayan haber) oluşmaktadır.
Hangi özellikler var?
-Veritabanı bağlantısı.
-Ayarlama Menüsü.
-Her dil için ayrı mesaj yazabilme.
-Ayarlanabilir mesaj akma yönü.
-Ayarlanabilir mesaj akma hızı.
-Ayarlanabilir bekletme süresi.
Uyumluluk için bir kaç söz:
Bu kayan haber modülü "marquee" isimli HTML komutunu kullanmaktadır.
Bu komut bir çok browser için sorun yaratmaz.
(Internet Explorer 6, Netscape 7 ve Mozilla 1.2.1 için bir sorun yoktur)
Bazı browserler ise bu konutu desteklemez!!!
Örneğin Opera 6.05! Yazılar ekranda sabit durmaktadır ;-(
Şimdilik Linux browserlerinde de deneme şansım olmadı...
Blok nasıl kurulacak?
1. "admin" , "blocks" ve "images" klasörlerini olduğu gibi sitenize kopyalayın.
2. Dil dosyasını, dosyalarını her bir dil için düzenleyin.
3. "Newsticker.sql" dosyasını mySQL veritabanınıza ekleyin.
4. Tümü bittiyse sitenize admin girişi yapıp bloğunuzu (tercihen Center - Up - Orta Yukarı) aktif edin.
Kayan Haberinizi admin ekranınızdan istediğiniz gibi düzenleyin.
En son Bankocu tarafından 2007-10-24, 15:30:39 tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız