Tarih: 2005-12-23, 17:46:53 Mesaj konusu: Conexant Çipsetli USB Modem kurulumu
ADSL'nin Türkiye'de yaygınlaşması ve fiyatların daha ekonomik olmasından sonra ADSL kullanımı hızlı bir şekilde yaygınlaştı. Bir çok Linux kullanıcısı da bu bağlantı çeşidini tercih ederken acaba Linux'a hangi modemi ahat tanıtabilirim soruları soruldu ve genel tercih Ethernet bağdaştırıcısı üzerinden bilgisayara bağlanan modemler tercih edildi ancak birde işin ekonomi boyutu var bu da USB modemlerin Ethernet üzerinden bağlanan nazaran çok daha ucuz olmasıydı.
Ben ADSL modemi alırken internette yaptığım bir araştırmada USB üzerinden bağlanan ADSL modemlerin Linux için sürücüsü olduğunu ve hatta bunun BPL lisansı ile dağıtıldığını görerek USB modem tercih ettim, ancak sorun sürücü tanıtımında değil sürücünün yapılandırılması esnasında oluştu. Çünkü Türkiye'de kullanılan RFC-2516 için bir kurulum dosyası bulamadım ve Windows işletim sistemi üzerindeki bağlantı şekli de benim oldukça kafamı karıştırdı... Sürücü kurulumunu ve yapılandırmasını anlatmadan önce Linuxta bu modemin nasıl kullanıldığını anlayalım.
İlk olarak yukarıda da söylediğim gibi ADSL bağlantısı Windows'tan çok daha farklı bir şekilde kuruluyor. Modem sürücüsü bir hizmet olarak çalışıyor ve bağlantı, Linux açılırken size herhangi birşey sorulmaksızın kuruluyor. Yani çevirmeli ağ bağlantısı gibi bir araç kullanılmıyor.
Gerekli Yazılımlar
İlk olarak elbetteki modemimizin sürücüsü gerekmekte, bunun için http://sourceforge.net/projects/accessrunner/ adresinden sürücüyü indirmemiz gerekiyor. Ancak, sanırım projeyi oluşturan kişi ile Sourceforge arasındaki bir anlaşmazlık sebebi ile sürücüler kaldırılmış durumda ancak http://rpm.pbone.net/index.php3?stat=3&search=cxacru&srodzaj=3 adresinden diğer sürümler için bu sürücüyü indirebilirsiniz. Burada önemli olan nokta, sürücünün 2.4 çekirdekler için yazılmış olması, 2.6 çekirdekler için bir yama kurulması gerekiyor. Bu yamayı henüz denemedim, ancak deneyip çalıştırdığımda, bunu ayrıca anlatabilirim.
Buraya kadar anlattıklarımdan anlayabileceğiniz gibi tercihim hazır paket ile sürücüyü kurmak oldu. Çünkü paket derlemek oldukça dertli.
İkinci gerekli olan yazılım ise rp-pppoe aracı. Bu araç, pppoe protokolü kullanan bağlantılar için bağlantı aracıdır. Diğer pppoe araçlarından farkı veya gerekli olmasının nedeni ise yukarıda da anlatmaya çalıştığım gibi Türk Telekom'un RFC-2516'ya uygun bağlantı protokolü kullanması ve Linux'taki pppoe araçları arasında bu protokolü sadece rp-pppoe'nin destekliyor olmasıdır.
Bu araç aslında bir çok yeni dağıtımın içerisinde gelebiliyor. Buna örnek Mandrake 10, Fedora Core 3 gibi dağıtımları sayabiliriz. Ancak daha eski bir sürüm linux kullanıyorsanız bu paketi indirmeniz gerekebilir. Bunun için de http://www.roaringpenguin.com/penguin/open_source_rp-pppoe.php veya http://rpm.pbone.net/ gibi adreslerden pppoe diye aratarak rp-pppoe'yi bulabilirsiniz.
Bu 2 paketi de sistemimize kurduktan sonra 2 ayrı dosyada bir metin düzenleyici YARDIMı ile küçük değişiklikler yapmamız gerekmekte (/etc dizini içinde çalışacağınızdan root olmalısınız).
# ADSL
# if OPEN_MODE is blank then cxload uses default mode acoording VID & PID
# Values for OPEN_MODE are:
# 0 = auto selection, G.Handshake
# 1 = auto selection, T1.413
# 2 = G.Handshake
# 3 = ANSI T1.413
# 4 = ITU-T G.992.1 (G.DMT)
# 5 = ITU-T G.992.2 (G.LITE)
OPEN_MODE=
# ATM
VPI=8
VCI=35
# Specific for RFC1483/2684 routed/bridged
# if IP_ADDRESS is blank in bridged mode then it uses DHCP to get IP
IP_ADDRESS=
NETMASK=255.255.255.0
GATEWAY=
Kalın ve İtalik yazılı yerler değişiklik yapılması gereken yerleri gösteriyor. Sizin dosyanızda farklılık gördüğünüz satırlar olursa onları da değiştirmeyi ihmal etmeyin.[/i]
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız