Anasayfa FORUMLAR Üye Girişi Dosyalar Dersler İpuçları Yardımcı Araçlar Hakkımızda
KİMLER BAĞLI
Toplam Üye: 32638
Aktif Üye: 0
Aktif Ziyaretçi: 543
Üye Adı
Şifre
Beni Hatırla
          Yeni Üye KayıtYeni Üye Kayıt
          Şifremi UnuttumŞifremi Unuttum
YENİ DERSLER
C MySQL'i tanıyalım...
C WAP nedir?..
C Virüsler..
C Dialer nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Güvenli Alışveriş..
C IRC nedir?..
C İnternet Nedir?..
C Ücretsiz Web Alanı..
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C CHMOD Nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C AppServ Kurulumu..
C My_eGallery Modülü K..
POPÜLER DERSLER
C PHP-Nuke Kurulumu..
C Ücretsiz Web Alanı..
C PHP-Nuke Nedir?..
C PHP-Nuke Modül Kurul..
C PHP-Nuke Blok Kurulu..
C My_eGallery Modülü K..
C MySQL'i tanıyalım...
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C AppServ Kurulumu..
C WAP nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C IRC nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Dialer nedir?..
Netopsiyon Online: Dersler
MySQL'i tanıyalım.

MySQL Derslerine başlarken....

PHP ile web programlaması yapacak olanların mutlaka iyi bir MySQL bilgisine sahip olmaları gerekir. Aksi takdirde yapmak istediklerinizi yapmakta zorlanır ve zamanınızı boşa harcarsınız.

MySQL kategorisindeki derslerimizde sizlere MySQL programını tanıtıp, gerekli ön bilgileri sunacak, SQL komutlarını anlatacak ve en son olarak da phpMyAdmin programını bütün detaylarıyla sizlere aktarmaya çalışacağız. Yazılarda gerekli görüldüğü yerlerde işlemlerle ilgili ekran görüntüleri sunmaya özen göstereceğiz..

MySQL derslerimize çalışırken daha iyi öğrenmek için mutlaka yazdıklarımızı okuyup, uygulayarak ilerleyiniz. Derslerimizi belli bir plan çerçevesinde sunduğumuz için bir dersimizi iyice kavramadan diğer derslerimize geçmeyiniz. Bu sizin öğrenme zamanınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Bu derslerimiz sayesinde artık sizlerde MySQL yazılımını tanıyacak ve birçok işlemi kendiniz tek başınıza yapabileceksiniz. Başlangıç yazımı fazla uzatarak sizleri sıkmadan ilk dersimize MySQL'i tanıtmayla başlayalım. MySQL programını kurmak için dokümanlarda yer alan server kurulumu yazısını okuyabilirsiniz.

MySQL kurulduktan sonra kurulum sırasında farklı bir klasör seçmediyseniz c:\mysql\ klasörüne kurulur. Bu klasörün içerisine girdiğinizde bench, bin, data, include, lib, scripts, share, examples gibi klasörler görebilirsiniz.Bu klasörlerin her birinin açıklamalarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Yalnız bizi ilgilendiren klasörler data ve bin klasörleridir. Diğer klasörlerin içeriğine dokunmanıza gerek yoktur.

Klasör Klasör içeriği
`bin' İstemci programlar ve mysqld server bulunuyor.
`data' Log dosyaları, veritabanları
`include' Başlık dosyaları
`lib' Kütüphaneler
`scripts' mysql_install_db dosyaları
`share/mysql' Hata mesajları dosyaları
`sql-bench' Benchmark

Öncelikle data klasörünü tanıyalım. data klasörü içerisine girdiğinizde ilk kurulumdan sonra mysql ve test adında iki klasör göreceksiniz. Bu klasörlerin her biri bir veritabanını işaret etmektedir. MySQL içerisinde yeni bir veritabanı oluşturmak için data klasörü içerisinde klasör oluşturabilirsiniz. Her oluşturulan klasör bir veritabanını işaret etmektedir. Klasöre verdiğiniz isim ise veritabanı adını oluşturur. Bu klasörlerden mysql klasörüne girdiğinizde .frm, .MYD, .MYI uzantılarına sahip dosyalar göreceksiniz. Örneğin user.frm, user.MYD ve user.MYI adındaki üç dosya veritabanında user adında bir tabloya  işaret etmektedir. Bu dosyalardan bir tanesi kayıp olursa yada silinirse tablo bozulacaktır. Her oluşturulan tablo aynı uzantılara sahip dosyalar oluşturacaktır. Bu dosyaların içeriklerini herhangi bir metin editörü ile okumaya yada değiştirmeye kalkışmayın. ÖNEMLİ NOT: mysql veritabanı MySQL programının çalışması için gerekli bir veritabanıdır. Bu veritabanını silerseniz MySQL çalışmayacaktır.

Gelelim bin klasörüne. bin klasörü içerisine girdiğinizde exe ve dll uzantısına sahip birçok dosya göreceksiniz. Bu dosyalardan her biri farklı amaçlar için kullanılır. Aşağıda bu klasörün içeriğine ait bir ekran görüntüsü yer almaktadır. Sizde bu dosyaların bazıları olmayabilir. Bu son derece normaldir. Bu dosyaların ne işe yaradığını anlamaya gerek yok. Zamanla bu dosyaların kullanılmasını göstereceğim.

Bizim için şu an önemli dosyalar winmysqladmin.exe, mysql.exe, mysqld.exe ve mysqld-xxx.exe şeklindeki dosyalardır. winmysqladmin.exe dosyasını çalıştırın. Bu dosya ile MySQL kullanıcı arayüzüne ulaşabilirsiniz. Grafik tabanlı bir uygulamadır. Bu programı çalıştırdığınızda Windows saatinin yanında trafik işaretleri şeklinde bir şekil çıkacak. Yeşil lamba yanıyorsa MySQL çalışır vaziyette, kırmızı lamba yanıyorsa MySQL çalışmıyordur.  Bu şekle farenizin sağ tuşu ile tıklayarak "Show Me" komutunu çalıştırın. Arabirim karşınıza  gelecektir. Bu arayüz üzerinde üst tarafta çeşitli sekmeler göreceksiniz. Bu sekmelerden bizi ilgilendiren kısım "Databases" adındaki sekmedir. Bu sekmede MySQL altında açılmış veritabanlarınızı, içerilerinde yer alan tabloları ve her tablonun yapısını görebilirsiniz. Bu programı kullanmanızı tavsiye etmeyeceğim. Bizim amacımız bu işi profesyonelce öğrenmek olduğu için bütün işlemleri komut satırından yada phpMyAdmin yazılımı ile yapacağız. Yine bin klasöründe göreceğiniz WINMYSQLADMIN.HLP dosyası ise MySQL yardım dosyasıdır. Bu yardım dosyası ile winmysqladmin.exe programını kullanmayı öğrenebilirsiniz.

Şimdi MySQL programını azda olsa tanıdık. Bundan sonraki yazılarımda bu programla işlem yapma konularına gireceğim.


Ali Osman KAHRAMAN
http://www.netopsiyon.com
http://www.netopsiyon.net

Yayınlanma: 2005-11-15 (14817 okuma)
Copyright © Netopsiyon Online Tüm hakları saklıdır.

[ Geri Dön ]
Copyright © 2002-2024 Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. - Bütün hakları saklıdır!
Bu site Netopsiyon.com.tr Sunucularında Barındırılmaktadır.
Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. Netopsiyon Copyright