Anasayfa FORUMLAR Üye Girişi Dosyalar Dersler İpuçları Yardımcı Araçlar Hakkımızda
KİMLER BAĞLI
Toplam Üye: 32638
Aktif Üye: 0
Aktif Ziyaretçi: 1129
Üye Adı
Şifre
Beni Hatırla
          Yeni Üye KayıtYeni Üye Kayıt
          Şifremi UnuttumŞifremi Unuttum
FORUMLAR
 Linux Nasıl Kurulur, kull..
(4219 okuma, 0 yanıt)
 Bu Hata Ne anlama Geliyor..
(6366 okuma, 4 yanıt)
 Domain Yönlendirme..
(6748 okuma, 2 yanıt)
 appserv sorum var..
(8872 okuma, 7 yanıt)
 host + domain almak ıstıy..
(16395 okuma, 16 yanıt)
 Namenserver..
(5919 okuma, 2 yanıt)
 Bedava Radyo Hostu Buyrun..
(8490 okuma, 5 yanıt)
 Sayfa Görüntülenemiyor Ha..
(5824 okuma, 2 yanıt)
 linux server da asp çalış..
(11036 okuma, 7 yanıt)
 Upload sorunu..
(5492 okuma, 1 yanıt)
 Temel SSH Shell Komutları..
(10458 okuma, 6 yanıt)
 Dosya Sıkıştırma/Açma Yön..
(6258 okuma, 1 yanıt)
 En Hızlı Hosting Kimde?..
(34360 okuma, 30 yanıt)
 VPS (Sanal) Sunuc..
(8580 okuma, 5 yanıt)
 domainle hostu birleştirm..
(8271 okuma, 4 yanıt)
 Zend Optimizer Kurulumu..
(10407 okuma, 6 yanıt)
 msql yedek almak / yüklem..
(7687 okuma, 3 yanıt)
 Linux & Avantajları..
(5005 okuma, 0 yanıt)
 ftp şifresi..
(9030 okuma, 5 yanıt)
 Sunucuyu smpt ye dönüştür..
(6015 okuma, 1 yanıt)
 Linux Virtual Dedicaded S..
(14029 okuma, 11 yanıt)
 Sunucu kuracağım..
(8312 okuma, 4 yanıt)
 siteyi açtığımda bu yazı ..
(7433 okuma, 3 yanıt)
 mytop kurulumu..
(4650 okuma, 0 yanıt)
 Kök dizin izinleri nasıl ..
(5413 okuma, 1 yanıt)
 Rewrite mod nasıl kurarı..
(4672 okuma, 0 yanıt)
Netopsiyon Online: Forums
Netopsiyon Online :: Başlık görüntüleniyor - Linux & Avantajları
 AramaArama   RütbelerRütbeliler   ProfilProfil   GirişGiriş 


Linux & Avantajları

 
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    Netopsiyon Online Forum Ana Sayfa -> Linux Yönetimi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
bardas
Mesaj: 300+
Mesaj: 300+





Kayıt: Jul 07, 2007
Mesajlar: 384
Konum: Karaman

MesajTarih: 2007-08-14, 13:32:59    Mesaj konusu: Linux & Avantajları Alıntıyla Cevap Gönder

Özetçe-
Dünyanın çeşitli köşelerinde tekelleşme davaları, tazminat davaları süre dursun,gönüllü ve bilgi paylaşılmalıdır ilkesiyle yola çıkan ve dünyanın dört bir yanından katılan bilgisayar kullanıcılarının desteği ile büyüyen ve geleceğin işletim sistemi olmaya aday bir işletim sistemi LİNUX...Ve yıllar süren çalışmanın meyvalarının alınması bu yeni sistemin yavaş yavaş tüm dünyaya yayılması.Yeniliğe açık ve gerçekten öğrenmeye açık bir işletim sisteminin gelişi olay oldu.Üstelik lisans gerektirmeyen ve kullanıcının geliştirebilmesi için kaynak kodu açık bir işletim sistemi insanlara üretmeye ve araştırıp geliştirmeye yönelten bir işletim sistemi diğerlerinin yavaş yavaş önüne geçmeye başladı.Geleceğin işletim sistemi, kurulumu basit ve komplike olan İnternet açık, Network uygulamalarında başarılı ve bir işletim sistemi için ,bir çok seçenek hepsinin toplandığı bir sistem Linux,Özellikle C/C++ ile programlama yapanların rahatlıkla tercih edebilecekleri bir ortam.Kısacası gelişime ilerlemeye ve büyümeye hazır yeni bir ekol olarak bir çok bildik sistemden farklı.Üstelik ücretsiz oluşu daha kullanıcıya ulaşması ve daha çok bilginin aynı yerde, birçok yeni fikrin buluşmasına kaynaklık eden yeni bir ortam Linux.
I – GİRİŞ
“Linux’un Çıkışı”

Linux Linus Torvalds'ın dönem ödevi projesi olarak Unix tabanlı bir işletim sistemi yazmaya başlamasıyla adını duyuran, dünya çapındaki amatör ve profesyonel binlerce sistem programcısının gönüllü katılımıyla büyüyen, dağıtımı serbest olarak yapılan, Unix tabanlı
"işletim sistemi çekirdeği (operating system kernel)" yazılımıdır.Linux , Unix benzeri çok kullanıcılı , profesyonel bir işletim sistemidir.

Internet üzerinde dünyanın dört bir tarafından YARDIM elini uzatan programcılar Kernelin tamamlanmasında yardımcı olmuşlardır. Linux bedava bir işletim sistemidir. Kendisinin bedava olmasının yanı sıra programlarıda bedavadır vede tamamen kaynak kodu kullanıcıya açıktır. Bunun sebebi ise Linux’u kendinizinde geliştirmenizin istenmesidir. Dünyada 20 'nin üzerinde Linux dağıtımı vardır. Bunlardan en ünlüleri vede en çok desteklenenleri Red Hat , Caldera , Mandrake , Suse , Slackware olarak bilinir.Kurulum bölümünde anlatacağımız Corel de bunlardan biridir. Linux' un ihtiyaç duyduğu sistem Windows'a oranla çok daha ucuz bir sistemdir.
Linux kerneli ile en güçlü rakiplerinden ayrılan, birbirinden ayrı birçok uygulama yazılımı içeren, Unix tabanlı işletim sistemlerine verilen addır. Bu işletim sistemleri için genelde "Linux işletim sistemi dağıtımları" terimi kullanılır. Dağıtımlar farklı firmalar tarafından üretilen, dağıtımı serbest olarak yapılan, kurulum kolaylığı ve içerdiği yazılımlar açısından büyük farklar gösteren Linux işletim sistemi türevleridir.GNU'nun açılımı "GNU is not Unix" demektir. İlk bakışta Unix'e bir tepki gibi görünse de, Unix'in dağınık olarak geliştirilmesi sonucunda yerini daha dayanıksız ve zayıf diğer bazı işletim sistemlerine bırakmasına bir tepkidir.Linux'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özellik sürekli gelişim halinde olmasıdır. Gelişim kelimesinin anlamı ise bazı yazılım şirketlerinin yaptığı gibi "yama" ya da "servis paketi" şeklinde kendini göstermez. Yeni teknoloji ve yeni olanaklar uygulamalara ve Linux kerneline kısa bir sürede yansır ve yeni versiyon olarak kendini gösterir. Bu yeniliklere ise çok fazla para ödemek zorunda kalmazsınız, hatta çoğu zaman hiç para ödemezsiniz.


II – LİNUX KULLANMANIN NEDENİ
“Kullanım Alanı”
Günlük çalışmalarınız için kullanacağınız her bilgisayarın bir işletim sistemine ihtiyacı vardır.Kişisel bilgisayarınız üzerinde Unix işletim sistemi kullanabileceksiniz. Tipik bir Linux dağıtımında çeşitli ağ hizmeti sunucularından, metin düzenleyicilere kadar birçok yazılım bulunmaktadır. Linux, eşdeğer donanım üzerinde diğer işletim sistemleri ile karşılaştırıldığında ortalama olarak daha yüksek başarım gösterebilmektedir. Belirli uygulamalar için bilgisayarınızda Linux işletim sisteminin bulunması büyük yarar getirebilir, özellikle bilgisayarınız hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsanız, UNİX sistemler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazılım geliştirme konusunda çalışıyorsanız, ağ erişimi ve ağ hizmetleri konusunda kullanmayı düşünüyorsanız yapacağınız tercih yerinde olacaktır. Linux'un birçok avantajına rağmen, kullanışlı olmadığı durumlar da mevcuttur. özellikle bilgisayarınızla oynamak, uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa, işiniz (veya merakınız) belirli bazı uygulamaları kullanmanızı gerektiriyorsa, bilgisayar oyunları oynamak istiyorsanız Linux size göre olmayabilir.
Ayrıca farklı kullanım tercihlerine göre de farklı linux sürümleri kullanabilirsiniz.Görsellikten hoşlanan Corel, Red Hat ;sistem yönetiminden hoşlananlar Mandrake, Suse ; çekirdek geliştirmek ve derlemek isteyen yada programlama ile uğraşacaklarsa genellikle Debian ve Caldera sürümlerini tercih eder.
“Yapısı ve Tercih Edilme Nedeni”
Teknik özellikleri bakımından Linux eşsiz bir olanaktır. Bunların arasında sistem çekirdeğine kendi gereksinimleriniz doğrultusunda eklenen veya çıkarılan özellikler, kernel modüllerinin (cihaz sürücüleri) sistemin çalışması sırasında yüklenebilmesi veya hafızadan çıkarılması, çoğu sistem ayarının sistem yeniden başlatılmadan devreye girmesi gibi özellikler sayılabilir.
Linux sadece Intel değil Macintosh,Sparc,Alpha gibi platformlarda da çalışabilir.Linux'un başka işlemcilere taşınması işlemi Linux'a destek veren yazılımcılar tarafından sürdürülmektedir.Çok az donanım ihtiyacı olduğu için Linux'u rahatlıkla kurabilir ve kullanabilirsiniz..Linux'un kernel lisansı Linus Torvalds'a aittir. Linus, bunu GNU GPL 'ye(General Public License) yerleştirmiştir.[2] Buna göre; serbestçe dağıtabilir, değiştirebilir, kopyalayabilirsiniz. Ancak ileriki dağıtımlara bir kısıtlama koyamazsınız. Ayrıca, kaynak odunu da yayınlamanız gerekir. Daha fazla bilgi kernel kaynak kodu ile gelen Copying dosyasında bulabilirsiniz. Linux'la gelen diğer birçok programda GNUGPL'e sahiptir . Eğer programcı iseniz, kaynak kodu açık olan Linux'u kolayca kendinize göre düzenleyebilirseniz.Linux 'un 20'nin üzerinde ayrı dağıtımı vardır.Hepsinin Linux çekirdeği aynidir sadece dosyalama ve dizin yapısı farklıdır.Bu işletim sistemi diğer işletim sistemleriyle (OS/2, Windows 95/98/NT gibi) bir arada çalışabilir, aynı diski kullanabilir.Linux çalıştırmak için, eğer X Window kullanmıyorsanız 486DX2/66 ve 16Mb Ram fazlasıyla işinizi görecektir. Bu konfigürasyona sahip bir marinada kurumun ihtiyaç duyacağı tüm İnternet servisleri bulunur.UNİX, Unix System Laboratories'in (USL) bir ticari markasıdır. Bu yüzden her bilgisayar firması kendi makinasinda çalışacak UNİX işletim sistemini farklı adlarla (AIX, ULTRIX, HP/UX gibi) yayınlamaktadır. Bunlara UNİX işletim sisteminin 'clone'lari denmektedir. LINUX da bir UNİX clone'udur. Ve POSIX standardını desteklemektedir. (POSIX=Portable Operating System Interface) LINUX'la herhangi bir UNİX clone'u ile yapabileceğiniz bütün işlemleri yapabilirsiniz.
Linux şu anda yaygın olmakla beraber son verilere göre diğer emsallerine göre önde gözükmektedir..IDC'nin son sunucu sistem oranında Linux'un payı %24 ile ikinci sırada görünüyor.
Aynı zamanda Linux ve Unix bu pazarda Windows NT'yi küçük bir yüzde ile geçtiği görülüyor.[2] Linux için uzmanlar geleceğin işletim sistemi tanımlamasında bulunuyorlar.Onu kullanan kullanıcılarınsa kullandığı bir diğer ifade ise "Rock Solid" yani kaya gibi sağlam değimide yerinde bir değimdir.Linux 'un kökü yani linux kerneli diğer bir çok işletim sistemine göre daha güçlüdür. [3]


III - ÖRNEK KURULUM
“Kuruluma Hazırlık”
Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarını göz önüne alarak kurulum bölümünde Corel Linux kurulumu anlatılmıştır.Özellikle ev kullanıcılarının ve bir çok PC kullanıcısının Windows kullandığını ve kullanım alışkanlıklarını bu yöne yönlerdirmeleri, onları Linux kullanımında biraz yabancılık çekmesine neden olabilir.Bu nedenle görsel uygulamalar için yazılımlar (CorelDraw vb.)geliştiren Corel firması çıkardığı linux sürümündede yine görselliği elden bırakmamış ve kullanıcıya kolayca kullanabileceği bir arayüz geliştirmiş.
Kurulum sırasında, kullandığınız donanıma ait bazı parametreleri girmeniz istenebilir (sistem her donanımı otomatik olarak tanıyamabilir). Bu yüzden donanımınıza ait teknik bilgileri, özellikle ekranınızın kaldırabileceği tarama frekanslarını, varsa Ethernet kartınız veya SCSI arabirinizin parametrelerini (IRQ ve IO adresi gibi) hazır bulundurmanız yararlı olabilir.Özellikle bilgisayarın sabit diskinin büyüklüğü (Mb cinsinden), türü (IDE, SCSI), hafıza (Mb cinsinden), CDROM (varsa, IDE veya SCSI olmayan CD sürücülerin modeli) ve farenin tipi bilinmelidir.

Disk alanı

En azından iki disk alanını Linux için kullanmanız gerekecektir. Bu disk alanlarından bir tanesi takas alanı (swap space) için ayrılacaktır.Yeni bir diskiniz varsa ya da eski sisteminizden zaten kurtulmayı planlıyorsanız sorun yok, ancak boş ve Linux için ayrılmayı bekleyen bir disk alanınız yok ise bazı DOS yazılımların YARDIMıyla yeni disk bölümleri yaratmalısınız. Yapılması gerekenler ;

Floppy diskette seçeneğini seçerseniz sizden bir disket yerleştirmenizi isteyecektir.'Create Floppy' butonuna bastıktan sonra açılış disketini hazırlayacaktır.
Diskete yazdırma işlemi bittiği zaman disketi yuvasından çıkartın. Bilgisayarı tekrar başlattıktan sonra disketten açılacak şekilde BIOS'tan ayarlayın.Anakartınız ve BIOS destekliyorsa herhangi bir ek diskete gerek kalmadan kurulum yapabilirsiniz. Sadece Corel Linux CD'sini yerine takmanız ve BIOS'tan açılış önceliğini CD'ye vermeniz gerekecektir.
Bilgisayarınız açılır açılmaz bir açılış ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu esnada bilgisayar kendi kendine açılmaya başlar ve karşınıza lisans anlaşması gelir Sözleşmeyi okuduktan sonra kabul ettiğinizi Accept tuşuna basarak belirtiniz.Linux, kurulum sırasında birden çok sanal ekran destekler. Her bir ekranı görebilmek için ALT tuşu ve bir klavye üzerinden 1-5 arasında bir tuşa basmalısınız. Sistem açıldığı anda 1.ekran (ALT-1) üzerinde olursunuz. Diğer ekranların her birinden kurulum ve çekirdek mesajlarını görmek mümkün olur.





Kuruluma Başlangıç

Kuruluma başlarken size bir kullanıcı ismi girmeniz isteyecektir. Yalnız bu isim tek kelime ve küçük harflerle yazılı olmalıdır. Ayrıca ekranın alt kısmında 3 tane buton bulunmaktadır. Bu butonlar size kurulumun hangi aşamasında bulunduğunuzu göstermektedir. İlk buton kurulumla ilgili ayarlar kısmında, ikinci buton paket seçiminde ve son buton ise kurulum aşamasında olduğunuzu göstermektedir.

Kurulum Çeşidi

Corel Linux için farklı tiplerde kurulum seçenekleri hazırlanmıştır. İlk olarak karşımıza iki çeşit seçenek çıkmaktadır. Kurulum konusunda tecrübeli olmayanlar için standart tip ve tecrübeli kullanıcılar için advanced tip vardır. standart tipte yaygın olarak kullanılan paketler kullanıcı yerine seçilmiştir. Advanced kısmında ise kullanıcının istediği paketleri seçmesine olanak tanınmıştır.Advanced kısmı seçildiğinde yine karşımıza 4 değişik seçenek sunulmaktadır. Sadece sistem dosyalarının kurulduğu "Desktop", yazılım geliştirme ile ilgilenecekler için "Desktop Plus", ağda sunucu amaçlı kullanacaklar için "Server" ve kurulacak paketleri kendi seçmek isteyenler için "Custom" seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca fare bu seçeneklerin üzerinde tutulduğunda daha ayrıntılı açıklamalar gelecektir.

Paket Seçimi

Custom seçeneği seçildiğinde yüklenecek paketlerin seçileceği bir menü gelir. Burada paketler yandaki karenin işaretlenmesi ile seçilebilir. Ayrıca bazı paketlerin yanındaki işaretlerin kaldırılamadığı görülecektir. Bunun sebebi ilgili paketin sistem için gerekli olduğu veya daha önce seçilen bir paketin bu dosyaya ihtiyaç duymasıdır.
Listede bulunan paket çeşitleri ve içerikleri şunlardır:
* Admin : Sistem yöneticisinin ( yani root ) sistemi daha rahat yönetebilmesi için gerekli programlar bulunur.
* Base_utilities : Sistem için gerekli program ve kütüphaneler bulunur. Bunların birçoğu sistemde bulunmak zorundadır.
* Communications : Bilgisayarın fax çekme ve başka bilgisayarlarla haberleşmesi için gerekli programları içerir.
* Development : Sistemi geliştirmek için kullanılan programları çoğunlukla da programlama dillerini içerir.
* Documentation : Linux'u ve beraberindeki programları daha rahat kullanabilmek için gerekli dokümanları içerir.
* Editors : Dosyaları oluşturmak ve onlar üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan joe, vi gibi programları içerir.
* Games : En basitinden en karmaşığına kadar çok güzel oyunlar içerir.
* Graphics : Grafik oluşturma ve geliştirmede kullanılan programları içerir. Örneğin; gimp adındaki program çoğu resim formatını destekleyen bir grafik editörüdür.
* Interpreters : Perl , tcl/tk gibi dillerin yazımında kullanılan geliştirme araçlarını içerir.
* Libraries : Sistemdeki programların çalışması için gerekli programları içerir.
* Mail : Mail yazma filtreleme programları ile mail sunucularını içerir.
* Mathematics : Basit bir hesap makinesi ve matematiksel çizim programı içerir.
* Miscellanous : Sistem çekirdeğini ve sql gibi yaygın olarak kullanılan araçları içerir.
* Network : Ağ için gerekli programları içerir.
* Newsgroups : Haber grupları için okuyucular içerir.
* Other_OSM_fs : Başka işletim sistemleriyle bağlantıyı sağlayan programlar ile dosemu denilen ve linux içinde dos kullanmaya yarayan bir programı içerir.
* Shells : Sistem için değişik kabuk türlerini içerir.
* Sound : Ses için kütüphane ve programlar içerir.
* Text_processing : Word dokümanı göstericisi gibi değişik yazı tiplerini gösteren programlar ile sözlük içerir.
* Utilities : Arşivleme gibi değişik programları içerir.
* Web_software : İnternet tarayıcıları ile değişik web sunucularını içerir.
* X_window : Xwindows için sunucular, ayarlama programları ve uygulamalar bulunur.

Disk Bölümleme

Paketler seçildikten sonra Linux'u sabit diskte nasıl kuracağımızı soran bir pencere gelir. Burada "Take Over Disk" seçeneği seçildiğinde diskin tamamğnğ alır ve gerekli şekilde parçalara bölüp kullanır. "Use Free Disk Space" seçeneğinde sabit disk üzerinde boş yer varsa bu kısma yükleme yapar. "Install in DOS/Windows partition" seçeneğinde Windows veya dos kurulu ise bu bölümlere belirtilen işletim sistemlerinin yanına yükler. Yani Linux için başka bir sabit disk bölümü açmaz."Edit Partition Table" seçeneğinde ise kullanıcı sabit disk bölümlerini kendi açar.Önümüze çıkan pencerede sabit diskimiz (/dev/hda) ve onun hakkında bilgiler (içindeki bölümler, bölümler) gelir. Linux için bölüm ayrılmamışsa "Add" seçeneği ile yeni bölüm seçebiliriz. İlk önce swap alanı açmalıyız. Swap, kısaca sabit diskte Linux 'un daha hızlı çalışması için açılan bellek olarak tanımlanabilir. Bu alan ne kadar büyük olursa sizin için o kadar rahat olacaktır. Standart olarak bilgisayarınızın belleğinin (RAM) iki katı kullanılır. Ama 50 MB swap alanı kişisel bilgisayarlar için yeterlidir. Swap alanını açmak için "Add" seçeneğini seçtikten sonra partition tipi olarak "Linux Swap" seçeneği seçilmelidir. Bunun alt kısmında swap' in boyutu MB cinsinden belirtilir. Swap' i açtıktan sonra Linux' u kuracağımız bölümü açmalıyız. Yine "Add" seçeneğinden sonra tip olarak "Linux" olarak belirtildikten sonra "Mount" yeri "/" olarak belirtilmelidir. Mount sabit diskin hangi bölümünün hangi dizin olarak gösterileceğini belirtir. "/" işareti kök dizini belirtir. Kök dizin ise sistemin (yani Linux) kurulacağı dizindir. Ayrıca mount noktası olarak listede bulunan "/usr", "/usr/local", "/home" dizinleri de başka bölümlere mount edilebilir. Bu dizinlerin özelliği ise bu dizinlerin çok kullanılıyor olmasıdır. Örneğin sisteme yeni kullanıcı eklendiğinde bu kullanıcının dizini standart olarak /home dizininde bulunur.Artık Linux' un kurulumu için herşey hazır. Bu aşamada ise bize kurulum öncesinde sabit diskin hatalara karşı denetlenmesi ile ilgili bir seçenek gelir."Scan for bad blocks while formatting" seçeneği seçildiğinde yükleme öncesinde sabit diskte bir hata denetimi yapılır. Bu seçeneğin seçilmesinde yarar vardır. Çünkü eğer hata varsa kurulum yarıda kalır ve sizin herşeye yeniden bağlamanız gerekir. Tek dezavantajı ise kurulumu biraz uzatmasıdır.Install seçeneği seçildiğinde kurulum başlayacaktır.

Kurulum aşamasında dosyalar sabit diske kopyalanır ve bu arada dosyalar arasında iletişim sağlanması için gerekli ayarlar yapılır. Dosyalar arasında iletişim yapma işlemi biraz uzun sürebilmektedir.Kurulum sona erdiğinde karşımıza gelen menüde açıkladığı gibi açılış disketini yerinden çıkarın ve ok tuşuna basın.

Sistem Ayarları

Makine tekrar başlarken ekranda makinenizdeki işletim sistemine göre seçenek sayısı değişen bir ekran gelecektir. Birinci seçeneği seçtiğinizde Corel Linux açılmaya başlayacaktır.(Aslında diğer seçenekleri seçtiğinizde de başlar)
Bu seçeneğin özelliği açılış mesajlarını kullanıcıya göstermemesidir. Linux'u ilk defa açarken sistem ayarlarının yapıldığını ve bir süre beklemenizi belirten bir mesaj çıkacaktır. Bu süre içinde işletim sistemi makinenizdeki donanımları tanımaya çalışacaktır. Ses kartınızı ve ekran kartınızı bulduktan sonra Xwindows açılacaktır. Kartınızdaki logon ekranında doğrudan ok tuşuna bastığınızda sistem açılacaktır. Açıldıktan sonra gelen password menüsünden şifrenizi değiştirebilirsiniz. Konsola dönmek için Ctrl+Alt+Fx (x=1,2,3,4,5,6) tuşlarını, tekrar Xwindows'a dönmek için Alt+F7 tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Eğer ekran kartınızı tanımadıysa doğrudan konsola yani komut satırına gelirsiniz. Root olarak sisteme girdikten sonra ekran kartınızı tanıtmak için xf86config komutunu vermelisiniz. Bu komutu verdikten sonra size ilk önce fare tipinizi, daha sonra monitörünüzle ilgili sorular soracaktır. Monitörünüzün çözünürlüğünü uygun seçenek ile seçtikten sonra dikey tarama hızını seçin. En uygun olan 40-150 olandır. Birkaç seçenek sonra ekran kartınızın markasını seçeceksiniz. Uygun çözünürlükleri de verdikten sonra ayarlama bitecektir. Eğer ekran kartınız listede yoksa internetten bununla ilgili haberleri takip ederek çözüme ulaşabilirsiniz (xfree86.org)
Ses kartınızı tanıtmak için sndconfig komutunu vermelisiniz. Eğer ses kartınız destekleniyorsa hemen tanınacak ve ayarları yapılacaktır. Ses kartınız SBLive veya awe64 ise opensource.creative.com adresinden gerekli sürücüleri alabilirsiniz.
Yazıcınızı tanıtmak için ise Xwindow'da ana menüdeki Control-Center seçeneğini seçmelisiniz. Menünün sol tarafında printer config kısmını göreceksiniz.
“İnternete Bağlanmak”
Bağlantınıyı gerçekleştirmek için öncelikle aşağıdaki internet ve ağ öğelerinin değerlerini bilmemiz gerekmektedir.Eğer bir ağa bağlı iseniz ağ özelliklerini ve ağa bağlanabilmek için gerekli bilgileri sistem yöneticinizden öğrenin.
*Makinanızın IP adresi : 1 4 adet birbirinden nokta karakteriyle ayrılmış rakamlardan oluşmalıdır.
*Ağ maskesi : Yine IP adresine benzer şekildedir, genellikle" 255.255.255.0" gibi bir rakamdır.
*Arayüz (gateway) adresi : Bilgisayarınızın dış dünyaya açılan kapısı
*Alan adı sunucusu (DNS) IP adresi : Makine adından IP adresini bulmak için kullanılır.
*Alan adı (domain name), örnek olarak "sakarya.edu.tr"
*Makine adı (host name), örnek olarak "bilgi.sakarya.edu.tr"

İnternete bağlanmak için en yaygın olan ve hemen hemen tüm linux sürümlerinde bulunan bir Linux Xwindow programı olan Kppp yi kullanacağız.X Window altındayken Alt+F2 tuş kombinasyonu ile önümüze gelen iletişim kutusuna Kppp yazarak Kppp yi çalıştırabiliriz.
Programı çalıştırdıktan sonra; SETUP dügmesine basmalısınız. Bu sayede KPPP ile ilgili ayarların yapıldığı pencere ekrana gelir.
"ACCOUNTING" sekmesi ile kullanağınız bağlantıların özelleşmiş ayarlarını yapabilirsiniz. Bu ayarlar altında "New..." yazan düğme ile kullanmak istediğiniz ayarlar topluluğunu düzenleyebilirsiniz. Ilk sekme altında "Dial Setup" ayarları yapılmaktadir. "Connection Name" kısmına bu ayarlar topluluğuna vermek istediğiniz ismi yazmalısınız. "Phone Number" bölemesine internet servis sağlayıcınızın size verdiği telefon numarasınız yazmalısınız.
"Authetication" seçeneklerinden;
"Script-Based" seçeneği ile bağlanmak istediğiniz servis sağlayıcının siz bağlandığınızda terminallerde şifre, kullanıcı isminin vs. istenmesi ve verilecek cevapların programca bir yığın dosyası halinde kullanılması ve bağlantının otomatikleştirilmesi için kullanılır.
Eğer Superonline, Garanti.Net, Turk.net gibi bu şifreleme yöntemini kullanan bir servis sağlayıcı ile çalışıyorsanız yapmanız gerekenler; Bir terminal ekranında sistem sağlayıcınızın kullanıcı adı, şifre istediği imleçlerin belirlemesi ("username:", "login:" "password:" gibi). Ancak bunlar bilinmiyor ise genelde kullanılan imlecin sonunda ":" bulunmaktadır. Ve sadece bu ":" kullanılabilir. Sekmeler arasında bulunan Login-Script sekmesi altında; SEND ve EXPECT çiftleri ile işlem yapılır. Ilk önce EXPECT seçilir ve yandaki boşluğa ":" yazılır. "ADD" tuşu ile bu metin yığına eklenir. SEND seçilerek gönderilmesi gerekilen bilgi (kullanıcı adı veya şifre) yazılır ve sonra yığına eklenir. Gerektiği kadar bu kullanılarak bağlantı sağlanır.
"PAP" genelde Ms-Windows sunucularının kullandığı şifreleme sistemidir. kullanıcı adı, şifre gibi bilgiler terminallerde direkt olarak girilmez ve ayrı bir protokol ile gönderilir, bu seçenek ile böyle bir sunucuya bağlanmak için kullanılacak seçenektir. Ve kullanıcı ismi, şifre bilgileri programın ana ekranındaki gerekli yerlere yazılmadır.
"Terminal-Based" seçeneği ise bağlantı anında sizin gerekli girişleri yapmanız için bir terminal ekranı açmaktadır.
DNS sekmesinde ise gerekli olan bilgiler; kullanacağınız alan adı sunucularının IP'leridir. Bu DNS IP numarasını mutlaka servis sağlayıcınızdan öğrenmeli ve kutucuğa yazmalısınız.
"DEVICE" bölmesinde ise modeminizin bağlı olduğu portu seçmelisiniz. /dev/cua0 dos altındaki com1'e denk gelmektedir. cua1 ise com2... ve sırayla devam eder.
"MODEM" bölümünde modeminizle ilgili ayarları yapabilirsiniz.
"PPP" bölümünde kullanacağınız pppd programının yerini, gerekli argümanları ayarlayabilir ve kppp'nin bazı davranışlarını belirleyebilirsiniz. Program çalıştırıldığında en üstteki seçmeli bölmeden kullanmak istediğiniz bağlantı ayarlarını seçmelisiniz. Şifreleme yönteminize göre aşağıdaki bölmelere şifre, kullanıcı adlarını girmelisiniz.
Show Log window seçeneği ise bağlantı gerçeklemesi öncesi ve sonrasında kullanılan komutları ve cevapları görüntüler. "CONNECT" tuşuna bir dokunuş ile artık internete bağlanabilirsiniz.
IV - LINUX VE PROGRAMLAMA

Linux işletim sistemi altında hemen hemen tüm programlama dilleri ile programlama yapilabilinir.Bu dillerin derleyicileri büyük linux sürümlerinde(red hat,slackware,suse,vb) hazır bulunur.Bu yüzden linux altında programlama ile uğraşmak isteyenler daha sonra zorluk çıkmaması için linux'un tüm paketlerini kurmalılardır.Sabit diskinde yeri az olan kullanıcılar ise bu derleyicilere internetten rahatlıkla ulaşabilirler.[4] Linux altında yaygın tüm programlama dillerini destekleyen programlara bedava ulasmak mümkündür.
Eğer linux altında programlama yapılacaksa genelde C ve C++ seçilmelidir,çünkü C/C++ en esnek programlama dilidir ve C/C++ ile yapılmış program örneği oldukça fazladır.Linux altındaki programlar GNU lisansına sahiptir.Bu lisansın manası GNU lisanslı programı bekada kullanabileceğiniz,ne yaptığınızı belirtmek şartıyla istediğiniz değişikliği yapabileceğiniz ve yazarın adini belirterek programı kendiniz yaptığı herhangi bir programda kullanabileceğinizdir. programları yazmak için herhangi bir metin editörü kullanılabilinir. Windows ve dos altında syntax highlighting tabir edilen( yazdığınız koddaki fonksiyon ve değişkenlerin belli renkler alması) editörlerinin benzerleri linux otamanda da mevcuttur.Bunlara örnek olarak emacs,rhide ve lpe verilebilir.Tabii ki bu editörler daha çok C ve C++ dilleri için hazırlanmıştır.Emacs çoğu linux sürümünde standart bulunur.
Rhide programı Borland C For Dos programının bir benzeri.Lpe ise pico metin editörünün renklisi olarak düşünülebilir. Bu işletim sisteminde visual programlamanın olmadığını zannedenler çok yanılırlar.Linux Windows’u diyebileceğimiz X-window sunucusu ortaya çıkan birçok pencere yöneticisiyle MS windows'un sağladığı görselliği yakalamıştır.
Yıllardır hemen hemen tüm linux sürümlerinde bulunan pencere yöneticisi kde ise programcılar tarafından en çok kullanılan pencere yöneticisidir.Troll tech. tarafından üretilen ve GNU lisansı ile programlama yapacak programcılar için bedava olan qt kütüphaneleri de visual programlamada büyük kolaylık sağlamıştır.Linux altında visual programlama henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen Çok hızlı gelişmektedir.Su anda beta sürümü bulunan kdevelop programı linux'un C builder'idir.Daha önce Visual C yada C builder'la uğraşanlar bu programı kullanırken yabancılıkçekmeyeceklerdir.Ayrıca diyalog ya da api geliştirmek için de bir çok program internette kullanıma hazır bulunmaktadır. Windows altında C ile uğraşanlar
Linux altında eğer ANSI C ile uğraşacaklarsa pek zorluk çekmeyeceklerdir.
V – SONUÇ

“Artısı ve eksisiyle yeni bir anlayış...”

Linux işletim sistemini geliştirenlerin ticari kaygılar gütmemeleri bazı ticari yazılımların Linux üzerinde gelişmemesine sebep olmuştur. Linux üzerinde belirli konularda diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmayan yazılımlar bulunmasına rağmen,linux üzerinde yer alan çözümlerin hepsi, basit kullanıcıların rahatça kullanabileceği düzeyde değildir. Bazı çözümler kullanıcıların belirli bir yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmalarını gerektirmektedir.Sonuç olarak: Diğer işletim sistemleri ile yapamadığınız birçok uygulamayı Linux sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Belirli bir donanım ile gösterdiği performansın bir çok işletim sisteminin üzerinde olduğunu ortada olan bir gerçek. Ne var ki her uygulama için Linux'un ideal bir çözüm olarak ortaya çıkmadığının bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde üzerinde geliştirilen uygulama yazılımları daha çok kişiyi başka işletim sistemleri kullanmaktan vazgeçirecektir. Ve geleceğin işletim sistemi olarak milyonlarca kullanıcıya sorun yaratmadan bilgisayar kullanmanın en ince yararlarını bile gösterecektir.Sadece işletim sisteminin maliyeti açısından değil, verdiği performans için ihtiyaç duyduğu donanım açısından da çok ucuzdur. Üstüne üstlük çok kullanılan ve bol yedek parçası bulunan bir platform altında çalıştığı için belirli bir Linux sisteminin performansını artırmak için yapılması gereken yatırım başka bir Unix iş istasyonunu aynı oranda geliştirmek için gereken yatırıma göre çok düşüktür.Linux hakkında daha fazlasını öğrenmek hiç de zor olmayacaktır ; internet üzerinde oluşmuş kullanıcı grupları , Linux geliştiren yazılım firmaları,ve Linux ‘a gönül vermiş insanların oluşturduğu dökümanlara interent üzerinden ulaşmak hiç de zor değil.Linux hakkında herşey internette ve bir tık kadar size yakın...

VI - KAYNAKÇA

[1] Türkiye Linux Kullanıcılar Grubu, www.linux.org. tr\haberler

[2] Kadir TUZTAŞ ,”Linux Windows’a Karşı” ,Chip Haziran 2000

[3] Linux Lisansı & Telif Hakları, www.linux.org

[4] Linux Appletleri Ve Kaynak Programları, www.linuxapps.com

[5] Görkem ÇETİN ,Linux ta Kabuk Programlama , 1999
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Bu Site Google Adsense ile Gelir Elde Ediyor









Tarih: 2024-11-21, 10:22:53    Mesaj konusu: Forum Arası Reklamlar


Başa dön
Önceki mesajları göster:   
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    Netopsiyon Online Forum Ana Sayfa -> Linux Yönetimi Tüm zamanlar GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Benzer Konular

Başlık Yazar Forum Cevaplar Tarih
Yeni mesaj yok Linux Nasıl Kurulur, kullanılır Klavu... alptekinkoray Linux Yönetimi 0 2009-09-16, 11:12:04 Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Asp Scripti Linux Hostinge Uyarlama ??? LeaDers Diğer Diller 4 2008-10-30, 22:49:17 Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Sizce Go Daddy den Linux Hosting Satı... Eray_ Linux Genel 3 2007-12-27, 21:06:25 Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok NT Linux / Linux Teması / Yeni elektrik Php Nuke Tema Paylaşımları 2 2007-10-11, 13:11:32 Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Linux ve Radyo hosting huseyinkoc Linux Genel 2 2007-08-27, 18:20:38 Son Mesajı Görüntüle

Copyright © 2002-2024 Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. - Bütün hakları saklıdır!
Bu site Netopsiyon.com.tr Sunucularında Barındırılmaktadır.
Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. Netopsiyon Copyright