Tarih: 2007-05-21, 17:02:39 Mesaj konusu: Adım adım Firma Rehberi Yapmak (A.S.P)
Evet Arkadaşlar ßiraz Alıntı Yaptım Biraz KEndim Çabaladım ve Çok Arkadaşın Aradığı Firma Rehberi SCriptini Yaptım :)
Bu Konu altında Daha önce Asp de veritabanına nasıl bağlanılacağını nasıl Veri çekeceğimizi scriptleri nasıl sitenin içerisine monte edeceğimizi aktarmıştım Pek ilgi olmasada :)
Şimdi daha önce vermiş olduğum bilgileri kullanarak nasıl script yapılır anlatmaya başlayalım
Öncelikle sitemizi Yaparken Sizinde görmeniz için veritabanını öncesinden size vereyim.
linkinden db mizi indirip rar içindeki klasör ü olduğu gibi scripti yapacağımız klasör ün içine atalım. veritabanını ve işleyişiniz size sonradan tekrar anlatcam.
Başlamadan önce Bazı Kısımları işin Kolayını Ve Daha Kolay Anlaşılır kısmından yaptım.
1. sitemiz için gerekli olan bir templatein html kodlarını verelim basit bişey olsun (kendim yapmadım bi siteden aldım siz kendi istediğinize göre düzenlersiniz)
Bu Sayfamızı Default.asp Olarak Kaydedelim Çünkü Bu Sayfanın üzerine sitemizi inşa edecez.
Resimde görüntüsü Var
Şimdi Scriptimizde Olmasını istediğimiz Firmaların Listesini Menü olarak ekleyelim. (menu.asp) bunu İster Default umuza yerleştirirsiniz isterseniz include yöntemi ile menu.asp olarak
kaydedip sitemizde başka yere monte edersiniz. ben sol Kısma include ile yerleştircem.
diye başlayıp devam eden kısım. veritabanına bilgileri yazdırmak için kullanılır. her kategori için ayrı olarak birer tane yazdık.
İlerleyen kısımlarda veritabanını açıklayarak yazacam.Bu Kodları menu.asp olarak kaydedelim.
Default.asp mizi açalım ve bismillah diyerekten menüyü sitemize yerleştirelim. dosyamızı açtıktan sonra ücretsiz rehbere ekle kısmının alt tarafına fare ile tıklayıp kodlarda karşılık gelen kısmına
yani
Kodlarının ARasına benim yerleştirdiğim gibi <include> kodunu ekleyelim. ( menu.asp yi olduğu gibi yerleştirir)
ve sayfamızı kaydedip ilk görüntümüze bakalım. Aşağıdaki resimdeki gibi olması lazım.
kategorilerden birine tıkladığımızda bizi rehber.asp?kategori=acenta gibi bir linke götürüyor. Buda demekoluyorki bize bir rehber.asp lazım
Rehber.asp de hangi kategoride kaçtane firma olduğunu göstercez.
--Rehber.asp--
Öncelikle son yaptığımız default.asp mizden birtane daha kopyalayıp ismini rehber.asp olarak değişelim. :) başta söylemiştim default.asp üzerinden gidecez diye.
rehber.asp mizi açıp alt orta boşluğa bir defa tıklayalım ve kodlarda karşılık gelen kısmına
vertitabanından bilgileri çekmek için kodlarımızı ekleyelim. bu kodları baglanti.asp olarak kaydedip kodların içerisine include de edebiliriz ama biz daha açıklayıcı olan kısmından devam edelim.
sayfalar çirkin görünmesin diye style leri ile birlikte veriyorum. Şimdi sıra veritabanına bağlanmaya geldi burda sitemize eklediğimiz bilgileri çekmemiz lazım onaylı firmaları sitemize yazdırmak
onaylanmamışları ise almamak için kodlarda kaldığımız yerden devam edelim ve bağlantı kodlarını altına yapıştıralım
Alıntı:
<%
kategori=Request.Querystring("kategori")
VT_YOL = SERVER.MAPPATH("db/rehber.mdb")
DSN = "DBQ=" & VT_YOL & ";Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)}"
SQL="select * from rehber where kategori = '" & kategori & "' AND Onay=1"
Set BAGLANTI = Server.CreateObject("ADODB.Connection")
BAGLANTI.Open DSN
set rehber = server.Createobject("ADODB.Recordset")
rehber.open SQL,BAGLANTI,1,3
radet = rehber.recordcount
deste = 10
if request("s")<then>
<p>
<span>
<font><rehber></span>
<span>
Telefon :</span> <span>
<rehber></span>
<br>
|<a href="ayrinti.asp?id=<%=rehber(" class="menubartext">Detaylý Bilgileri ve Ürünleri</a>|
<hr>
<rehber>
evet bilgileri almak için bağlandık şimdi sıra kaçtane firma bulunduğunu ve yazdırmaya geldi. kaldığımız yerden kodları eklmeye devam ediyoruz.
Alıntı:
Bulunan Firma : <radet> Adet<br>
Sayfa No : <if>
<p>
<else>
<A href="rehber.asp?kategori=<%=kategori%>&s=<%=p%>">
<font><p></A>
<end>
Sayfamızı rehber.asp diye kaydedip kapatalım. Görüntümüz Şöyle olacaktır.
rehber.asp mizi yaptık şimdi sıra firmanın detaylı bilgilerinde.
yukarda da yaptığımız gibi default.asp mizi kopyalayıp ayrıntı.asp olarak kaydedelim ve açalım
Kodlarımızı hemen aynı yere yapıştırıyoruz. her zamanki gibi db mize bağlanıyoruz ve bilgilerimizi alıyoruz :)
<td>
</td>
<td><%
id=Request.Querystring("id")
VT_YOL = SERVER.MAPPATH("db/rehber.mdb")
DSN = "DBQ=" & VT_YOL & ";Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)}"
SQL="select * from rehber where id = " & id & " "
Set BAGLANTI = Server.CreateObject("ADODB.Connection")
BAGLANTI.Open DSN
set rehber = server.Createobject("ADODB.Recordset")
rehber.open SQL,BAGLANTI,1,3
radet = rehber.recordcount
deste = 1
if request("s")<then>
Şİmdi sıra bilgilerin yazdırılacağı tabloya geldi. Aynı kodların altına tablo halinde firma bilgilerinin bulunacağı tablomuzu oluşturuyoruz. kodun altndan devam edelim eklemeye.
Sayfamızı ayrinti.asp olarak kaydedip kapatalım. buraya kadar olan kısımda veritabanından bilgilerimizi çektik. Şimdi Sıra Firma Ekleyeceğimiz için Veritabanına bilgileri yazdırmakta.
Default.asp mizi kopyalayıp ismini ekle.asp olarak kaydedelim ve açalım. ekle.asp ye ekleyeceğimiz kodlar biraz menüye bağlıdır. veritabanında kategori oluşturmakla zaman harcamamak için
kategorileri burda sınırlıyoruz.
herzamanki gibi veritabanına bağlanmak ve bilgileri görüntülemek için kodlaırmızı yazıyoruz
Kod:
<dbPath>
<dbPath>
<dbPath>
<dbPath>
<dbPath>
<%dbPath = Server.MapPath("db/rehber.mdb")
Set objConn = Server.CreateObject("ADODB.Connection")
objConn.Open ("Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; Data Source=" & dbPath)
Set cicekcisay = objConn.Execute("SELECT COUNT(*)
Son Olarak Eklemeyi unuttum Daha öncede Vermiş olduğum include kodu ile sitemizin kalan kısımlarını istediğimiz gibi doldurabiliriz. Şimdiden hepinize kolay glesin
qüseL oLmu$ eLLerine SaqLlk. üyeLik naslL ekLeyeces ßende birtane üyelik scripti var ama nasıl yerleştirecem
ßi soru daha forum eklemek istediğimde onun üyeliğinimi kuLlanayım yoksa fazladan üyeLik scriptimi yerleştireyim yardımcı olursan sevinirim.
2 Yöntemle Yapabilirsin Üyeliği.
1. Yukarda gösterdiğim Gibi Sayfanın içerisine üyelik scriptinin giriş kısmını ve üyelik kısmını 2 sayfa olarak include ile eklersin. veritabanlarını brleştirip kullanırsın. Veritabanı kafanı karıştıracak olursa başlık altında daha önce belirttiğim gibi çoklu db bağlantısı uygulayabilirsin.
Diğer soruna cevap ise: Forumun üyeliğini Kullanmanı Tavsiye Ederim.
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız