Anasayfa FORUMLAR Üye Girişi Dosyalar Dersler İpuçları Yardımcı Araçlar Hakkımızda
KİMLER BAĞLI
Toplam Üye: 32638
Aktif Üye: 0
Aktif Ziyaretçi: 818
Üye Adı
Şifre
Beni Hatırla
          Yeni Üye KayıtYeni Üye Kayıt
          Şifremi UnuttumŞifremi Unuttum
YENİ DERSLER
C MySQL'i tanıyalım...
C WAP nedir?..
C Virüsler..
C Dialer nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Güvenli Alışveriş..
C IRC nedir?..
C İnternet Nedir?..
C Ücretsiz Web Alanı..
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C CHMOD Nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C AppServ Kurulumu..
C My_eGallery Modülü K..
POPÜLER DERSLER
C PHP-Nuke Kurulumu..
C Ücretsiz Web Alanı..
C PHP-Nuke Nedir?..
C PHP-Nuke Modül Kurul..
C PHP-Nuke Blok Kurulu..
C My_eGallery Modülü K..
C MySQL'i tanıyalım...
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C AppServ Kurulumu..
C WAP nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C IRC nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Dialer nedir?..
Netopsiyon Online: Dersler
PHP-Nuke Modül Kurulum ve Yönetimi

Modüller phpnukenin sayfalarını oluşturan eklentilerdir. Örneğin Downloads modülü sitemizde download sayfası oluşturmak için, Feedback modülü ise sitemizde iletişim sayfası oluşturmak için kullanılır. Modüller nasıl oluşturulur daha önce anlatmaya çalışmıştım. Şimdi de sizlere modüllerle ilgili bazı temel bilgileri aktarmaya çalışacağım.

PHPNuke deki modüllerin klasörü ana dizindeki modules klasörüdür. Bir modül eklemek istediğimizde modül paketindeki modules klasörü altındaki klasör buraya yüklenir. Örneğin şiir modülünin paketinde şöyle klasörler vardır. Html ve sql klasörleri ana klasörlerdir. Html içindeki klasörler ve dosyalar modülün dosyalarını, sql klasörü altındaki .sql uzantılı dosya ise modülün veritabanı tablolarını oluşturmak için gerekli dosyadır. Html klasörü içerisinde ayrıca admin, modules, blocks ve images klasörleri mevcuttur. Bu klasörlerden modules altındaki dosyayı sitemizin modules klasörü altına eklememiz gerekir. Diğer dosyalar ise nukede aynı adı taşıyan klasörlerin içerisine kopyalanır. Bu bütün modüllerde böyledir. Genelde birçok modül yönetim sayfası içerdiğinden admin klasörü mevcuttur.

Sitemiz yönetim menüsüne girip Modüller sayfasına ulaştığımızda aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşırsınız.

Bu görüntü sadece bir örnek. Sizin sitenizde daha farklı bir görünüm karşınıza çıkabilir. Şimdi de burayı inceleyelim.
Burada dikkat edebileceğiniz gibi Başlık, Yeni başlık, Durum, Gören ve fonksiyonlar şeklinde başlıklar mevcut. Başlık alanında modülün klasörünün adı yer almaktadır. Bu alanı sadece modules altındaki modülün klasör adını değiştirerek değiştirebilirsiniz. Ancak bu konuda uzman değilseniz değişiklik yapmamak sitenizin sağlıklı çalışması açısından gereklidir.
Yeni Başlık alanında ilk başta yine başlıkta olduğu gibi modülün klasör adı mevcuttur. Bu adı karşısındaki Düzenle linkinden değiştirebilirsiniz. Örneğin AvantGo modülünün yeni başlığını değiştirelim. AvantGo satınındaki Düzenle seçeneğine tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir görüntü çıkar.


Bu görüntüde "Yeni Modül Adı: " alanına modülün modules bloğunda hangi isimle görüneceğini belirleyen bir başlık yazabilirsiniz.
Burada iki alan dikkatinizi çekmiş olmalı. Bunlar "Kimler görebilir?" ve "Modüller bloğuda görünsün mü?" alanları. Kimler görebilir alanından modüle kimlerin erişebileceğini ayarlayabilirsiniz. Seçenekleriniz "Tüm Ziyaretçiler, Sadece Kayıtlı Kullanıcılar, Sadece Editöler" olmak üzere 3 tanedir. Eğer "Tüm ziyaretçiler" seçeneğini seçerseniz  modüle üye olan yada olmayan herkes erişebilir. "Sadece Kayıtlı Kullanıcılar" seçeneğini seçerseniz o modüle sadece üyeleriniz erişebilir. Üye olmayan yada giriş yapmamış ziyaretçileriniz bir uyarı ile karşılaşacaklardır. "Sadece Editörler" seçeneğini seçerseniz o alana sadece editör yetkisine sahip ve editör girişi yapmış kişiler erişebilir. "Modüller bloğunda görünsün mü?" seçeneği  alanı sadece sitenizde menü bloğu olarak modules bloğunu kullandıysanız geçerlidir. Kendinize özel menü yapmışsanız hiçbir anlamı yoktur.

Yeniden ilk resme dönelim. İlk resimde bir başlık daha var. "Durum" başlığı. Durum başlığında modülünüzün aktif yada pasif olduğu görünecektir. Eğer modül "Pasif" ise o modüle sadece editörler erişebilir. Diğer ziyaretçileriniz modülün pasif olduğuna dair bir uyarı alacaklardır. Sitenize yeni bir modül eklediğinizde ilk başta Pasif durumunda sitenizde yer alır. Siz aktif etmediğiniz sürece yeni eklediğiniz modüle sadece editörleriniz erişebilecektir. Modülü etkinleştirmek yada pasifleştirmek için Fonksiyonlar başlığında modül aktif ise Pasifleştir linki, pasif ise Etkinleştir linki görünecektir.

Nukede bir özellik gereği anasayfanızda bir modülün olması gerekir. Bu yukarıdaki resimde görünmektedir. Anasayfadaki modül diğerlerine göre daha belirgin görünecektir ve Durum olarakta Aktif(Anasayfada) yazısı belirecektir. Anasayfada yüklü modül üzerinde herhangi bir editleme yapamazsınız. Yani modülün erişimini kısıtlayamaz, durumunu değiştiremezsiniz.
Eğer anasayfada yüklü modülü değiştirmek isterseniz yapmanız anasayfaya yüklemek istediğiniz modülün karşısındaki Anasayfaya koy linkine tıklamaktır. Unutmayın anasayfada yüklü modülde herhangi bir editleme yapamazsınız. Diyelim ki News modülünü değilde Feedback modülünü anasayfaya almak istiyoruz. O zaman yapacağımız başlıktan Feedback modülünü buluyoruz. Karşısındaki Anasayfaya Koy linkine tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki örnek te görüldüğü gibi bir soru çıkacaktır.


Eğer bu ekranda "Evet" derseniz anasayfadaki modül Feedback olarak değişecektir. Bu işlemden sonra Feedback modülü diğer modüllerden farklı olarak gösterilecektir. News modülü anasayfada olmadığından artık news modülünde istediğiniz değişkliği yapabilirsiniz.

Eğer bir modülü sitenizden kaldırmak isterseniz modules klasörü altındaki modülün klasörünü kaldırmanız yeterli olacaktır. Tabii modülün veritabanı dosyaları olabilir. Onlarıda silmeniz gerekebilir. Eğer modülün hangi veritabanı tablolarını kullandığını biliyorsanız phpmyadmin ile o tabloyu/tabloları kaldırabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken nokta o tablodan başka bir modül, blok yada dosyanın veri alıyor OLMAMASI gerekli. Eğer başka bir blok, modül yada dosya bu veritabanı tablosundan veri almaya çalışıyorsa sitenizde sql_layer.php hataları karşınıza çıkacaktır. Özellikle 301. satır hatası karşınıza çıkar. Bu durumda ya o dosyayı bulup o tablodan veri almamasını sağlayacak yada kaldırdığınız tabloları yeniden kuracaksınız.

Sitenize yeni modül eklemek istediğinizde o modülün nuke sürümünüz ile uyumlu olması gerekmektedir. Örneğin sizin modülünüz phpnuke 6.0 için yazılmış olabilir. Bu durumda modülünüz phpnuke 5.x yada phpnuke 6.5 sürüm ile çalışmayabilir. Bu yalnızca bir olasılık olsa da modülün nuke sürümünüz ile uyumlu olması modülün hatasız ve sağlıklı çalışması için son derece önemlidir.
İki hatırlatma ile yazıyı tamamlayayım.
1- Sitenize yeni bir modül eklediğinizde yada mevcut bir modülün dosyalarını düzenleyip yüklediğinizde modülünüz pasif durumunda olacaktır. Modülü etkinleştirmezseniz modüle sadece editörleriniz erişebilecektir. Üyeleriniz yada  ziyaretçileriniz modülün pasif olduğu yönünde bir uyarı ile karşılaşacaklardır. Eğer bu modüle erişim için link verdiyseniz o zaman pasif uyarısı alınması hiç hoş olmayacaktır.

2- Modüllere link daha önceleri çok tekrar ettiğim gibi modules.php?name=Modul_adi şeklinde verilmelidir. Eğer o modüldeki bir dosyaya link vermek isterseniz bu defa modules.php?name=Modul_adi&file=dosya şeklinde link vermelisiniz. Aksi takdirde "You can't access this file directly... " şeklinde bir hata mesajı ile karşılaşırsınız.

Modül kurulum ve yönetimi bu kadar. Merak ettiklerinizi forumlar aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz. Denemeler yaparak modül kurulum ve yönetimini daha iyi öğrenebilirsiniz. Biz burada sadece sizlere ön bilgi sunuyoruz. Onu uygulamak ve geliştirmek size kalmış. Kolay gelsin.


Ali Osman KAHRAMAN
http://www.netopsiyon.com
http://www.netopsiyon.net

Yayınlanma: 2005-10-29 (17711 okuma)
Copyright © Netopsiyon Online Tüm hakları saklıdır.

[ Geri Dön ]
Copyright © 2002-2024 Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. - Bütün hakları saklıdır!
Bu site Netopsiyon.com.tr Sunucularında Barındırılmaktadır.
Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. Netopsiyon Copyright