Anasayfa FORUMLAR Üye Girişi Dosyalar Dersler İpuçları Yardımcı Araçlar Hakkımızda
KİMLER BAĞLI
Toplam Üye: 32638
Aktif Üye: 0
Aktif Ziyaretçi: 764
Üye Adı
Şifre
Beni Hatırla
          Yeni Üye KayıtYeni Üye Kayıt
          Şifremi UnuttumŞifremi Unuttum
YENİ DERSLER
C MySQL'i tanıyalım...
C WAP nedir?..
C Virüsler..
C Dialer nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Güvenli Alışveriş..
C IRC nedir?..
C İnternet Nedir?..
C Ücretsiz Web Alanı..
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C CHMOD Nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C AppServ Kurulumu..
C My_eGallery Modülü K..
POPÜLER DERSLER
C PHP-Nuke Kurulumu..
C Ücretsiz Web Alanı..
C PHP-Nuke Nedir?..
C PHP-Nuke Modül Kurul..
C PHP-Nuke Blok Kurulu..
C My_eGallery Modülü K..
C MySQL'i tanıyalım...
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C AppServ Kurulumu..
C WAP nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C IRC nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Dialer nedir?..
Netopsiyon Online: Dersler
İnternet Nedir?

Bu yazımızda sizlere internet nedir, nelerden oluşur ana başlıklarla anlatmaya çalıştık. İnternet, uçsuz bucaksız bir derya gibidir. Bazıları internet'i okyanusa benzetir. İnternet, hemen her türlü bilginin var olduğu ve her gün sürekli gelişen sanal bir ortam olarak tanımlanabilir. Aslında bu tanım internet'i anlatmaya yeterli değil. İnternet içinde yer alarak onu daha iyi anlayabilirsiniz.

İnternet üzerinde neler yapabilirsiniz?

  • Haber: İnternet'te değişik haber sitelerinden spor, ekonomi, siyasi alanındaki iç ve dış haberlere istediğiniz an erişebilirsiniz.
  • Bankacılık: Türkiye'deki bankaların tamamı hizmetlerini internet üzerinden vermek için gerekli alt yapıyı kurmuş durumdalar. Bu sayede her türlü bankacılık işleminizi internet üzerinden yapabilirsiniz.
  • Alışveriş: Oturduğunuz yerden monitörünüzün başındayken zahmetsizce alışveriş yapabilirsiniz. İstediğiniz ürünü kredi kartınızı kullanarak satın alabilirsiniz. Bazı sanal alışveriş alanları teslimde nakit olarak ödeme seçeneği sunmaktalar.
  • Bilgi erişimi: İnternet üzerinde birçok bilgi kaynağına ulaşabilirsiniz.
  • Sohbet: İnternet'in en popüler yanlarından biri de sohbet edebilme imkanıdır. Sohbeti ister yazıyla isterseniz görüntülü ve sesli olarak ta yapabilirsiniz.
  • Reklam: İnternet üzerinde şirketiniz ve ürünlerinizin reklamını yapabilir ürünlerinizi milyonlarca internet kullanıcısına tanıtabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılan reklamın en önemli özelliği reklamın sonuçlarını anında görebilmeniz, nereye verdiğiniz reklamdan daha iyi sonuç aldığınızı görebilmenizdir.
  • Mesajlaşma: E-mail internet bağlantı maliyeti göz ardı edildiğinde bedava bir iletişim imkanıdır. Email mesajları gönderildiğinde alıcının eline anında ulaşır. İsterseniz alıcıya video, ses veya resimde gönderebilirsiniz.
  • Oyun: İnternet üzerinden farklı coğrafyalardan veya bulunduğunuz bölgeden oyuncularla karşılıklı olarak oynayabilirsiniz.
  • Arama: İnternet üzerinde ihtiyacınız olan her konuda bilgi sahibi olmak için arama motorlarından faydalanabilirsiniz.
  • Download: İstediğiniz programları dilediğiniz an bilgisayarınıza indirebilir ve deneyebilir veya kullanabilirsiniz.

Bunlar bizim aklımıza gelenler. Sizler bu listeyi kendinize göre genişletebilirsiniz.

İnternet'te Temel Kavramlar:

  1. World Wide Web(WWW): Yazı, resim,ses, film, animasyon gibi pek çok farklı format ile sunulan verilerin bir browser ile izlenebildiği ortama verilen ad.
  2. Email: Dünyanın herhangi bir yerindeki alıcıya bir mesajın saniyeler içinde ulaşmasını sağlar. Bu imkan her gün milyarlarca mesajın dünyanın çevresinde alıcılara ulaşmasına neden olur.
  3. Sohbet(IRC): mIRC, Pirch gibi yazılımlarla ve bir sunucu aracılığıyla sohbet edebilmemizi sağlar. Bağlandığımız sunucu üzerindeki kanalların herhangi birine dahil olabileceğimiz gibi, dilediğimiz bir konuda da kanal oluşturabiliriz. Bu kanallarda iletişimin kirlenmemesi ve kontrol için görev yapan op'lar(operatör) vardır. Op'lar kuraldışı davranış sergileyenleri kanal dışına atabilirler. Kanallara girerken bir nickname seçilir.
  4. FTP( Dosya Transferi): İnternet'e bağlı bir bilgisayardan diğerine dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir protokol ve bu işi yapan uygulamalar verilen addır. Özellikle shareware ve freeware programların yüklenmesinde hız açısından büyük kolaylıklar sağlar. Web sitelerinin güncellemesi de bu protokol üzerinden gerçekleştirilmektedir.
  5. Usenet- Newsgroup: Milyonlarca internet kullanıcısının, futboldan yaşama, akademik konulardan eğitime kadar her konuda yazıştığı tartışma platformudur. Üye olunarak katılanabilecek alanlar olduğu gibi genel tartışma alanları da mevcuttur.
  6. Maillist(E-group): Email üzerinden çeşitli konularda tartışmaların ve bilgi alışverişinin olduğu ortamlardır. Üye olmak için liste yönetimine önceden belirlenmiş bir mesaj atılması gerekmektedir.
  7. TCP/IP: İnternet üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. TCP/IP, bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini mümkün kılan pek çok veri iletişimin protokolüne verilen genel addır. Bu protokollerden bazıları; dosya alma/gönderme protokolü(FTP), email iletişim protoklü(POP3, SMTP), internet üzerindeki başka bir bilgisayarda çalışma yapılmasını sağlayan protokol(TELNET), WWW ortamında link objelerin iletilmesini sağlayan protokol(HTTP) ve Usenet için kullanılan protokol(NNTP).

Ali Osman KAHRAMAN
http://www.netopsiyon.com
http://www.netopsiyon.net

Yayınlanma: 2005-10-30 (6501 okuma)
Copyright © Netopsiyon Online Tüm hakları saklıdır.

[ Geri Dön ]
Copyright © 2002-2024 Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. - Bütün hakları saklıdır!
Bu site Netopsiyon.com.tr Sunucularında Barındırılmaktadır.
Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. Netopsiyon Copyright