Anasayfa FORUMLAR Üye Girişi Dosyalar Dersler İpuçları Yardımcı Araçlar Hakkımızda
KİMLER BAĞLI
Toplam Üye: 32638
Aktif Üye: 0
Aktif Ziyaretçi: 608
Üye Adı
Şifre
Beni Hatırla
          Yeni Üye KayıtYeni Üye Kayıt
          Şifremi UnuttumŞifremi Unuttum
YENİ DERSLER
C MySQL'i tanıyalım...
C WAP nedir?..
C Virüsler..
C Dialer nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Güvenli Alışveriş..
C IRC nedir?..
C İnternet Nedir?..
C Ücretsiz Web Alanı..
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C CHMOD Nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C AppServ Kurulumu..
C My_eGallery Modülü K..
POPÜLER DERSLER
C PHP-Nuke Kurulumu..
C Ücretsiz Web Alanı..
C PHP-Nuke Nedir?..
C PHP-Nuke Modül Kurul..
C PHP-Nuke Blok Kurulu..
C My_eGallery Modülü K..
C MySQL'i tanıyalım...
C ASCII Karakter Tablo..
C Veritabanı Nedir?..
C AppServ Kurulumu..
C WAP nedir?..
C PHPTriad Kurulumu..
C IRC nedir?..
C İnternet'teki Tehlik..
C Dialer nedir?..
Netopsiyon Online: Dersler
Güvenli Alışveriş

Alışveriş güvenliği için aşağıdaki maddeleri mutlaka okuyunuz. Bu maddelerden biri uygun değilse lütfen oradan alışveriş yapmamaya özen gösterin.
  • Mağaza adini, açık adresini, telefon numarasını ve e-posta adresini veriyor mu? Vermiyorsa o işyerinden uzak durun. Güvenilir mağazalar kim olduklarını ve onlara nasıl erişmeniz gerektiğini belirtirler. Problem anında kime nasıl ulaşabileceğinizi bilmeniz çok önemli.
  • İşyeri detaylı bir ürün açıklaması sunmuş mu? Bu ürün açıklamasının bir kopyasını kaydettiniz mi?
  • Sipariş ettiğiniz ürün ekranda gördüğünüzden farklı çıkabilir. Bu durumda işyerine geri dönüp ekranda gördüğünüz ürünün size gelenden farklı olduğunu ispat etmeniz gerekebilir.
  • Satış koşulları anlaşılır bir şekilde hazırlanmış mi? Eksik olan bir şey var mı?
  • Satış koşullarının anlaşılabilir bir şekilde yazılmış olması gerekmektedir. Bunun yani sıra aşağıdaki bilgilere kesin olarak cevap vermelidir:

Ürünün toplam fiyatı (vergiler ve paketleme ücretleri dahil)
Ekstra ücretler
Teslimat şartları
İptal ve iade şartları, üretici ve satıcı garantileri
Ödeme koşulları
Bütün bu bilgilerin bir kopyasını muhafaza edin. Eğer bilgiler eksikse mümkünse başka bir işyerinden alışveriş yapın.

  • Aldığınız ürünün sizi tatmin etmemesi durumunda ne yapabileceğiniz açıkça belirtilmiş mi?
  • İşyerleri müşteri sorunlarını çözmek için bir süreç oluşturmak durumundadırlar. Eğer sorun olduğunda ne yapabileceğiniz, nereye nasıl başvurabileceğiniz belli değilse başka bir yerden alışverişinizi yapınız.
  • Ürün seçme, sipariş, ödeme ve iptal süreçleri yeterince anlaşılabilir mi?
  • Güvenilir işyerleri size bütün bu süreçlerin basit ve anlaşılır bir özetini sunarlar. Size her etapta seçtiğiniz ürünleri, bunların fiyatlarını ve ek masrafları açık bir şekilde gösterirler ve bu ürünleri değiştirme fırsatı sunarlar. İşyeri bu konulara açık bir şekilde cevap vermemişse başka yerlerden alışveriş yapmakta fayda vardır.
  • Bu sitenin ödemeleriniz için güvenli bir sistem sunduğundan emin misiniz? Genelde güvenilir işyerleri sitelerinin muhtelif yerlerinde sitelerinin nasıl ve neden güvenli olduğunu belirtirler. Böyle bir bilgiye rastlayamazsanız sakin o siteye kredi kartı bilgilerinizi vermeyin. Ayrıca, kredi kart numaranızı girerken tarayıcınızın en alt sağ köşesinde kapalı bir kilit sembolü olmasına ve yukarıdaki adres bölümünün “https://” ile başlamasına dikkat edin. Bunlardan biri yoksa kredi kartı bilginizi SAKIN vermeyin!
  • İşyerinin kişisel bilgilerinizi nasıl kullanacağını biliyor musunuz? İşyerlerinin sitelerinde mutlaka müşterilerinin kişisel bilgilerini nasıl kullandıklarına ilişkin bir “gizlilik politikası” olmalıdır. Normalde, bir işyeri şahsi bilgilerinizi alışverişinizi tamamlamak dışında bir amaç için kullanmadan sizden izin istemelidir. Fakat gizlilik anlaşması olmadan bu konudan emin olamazsınız ve e-posta kutunuzda onlarca alakasız reklam ile karsılaşmanız mümkün olabilir.
  • Türkiye dışındaki bir siteden mi alışveriş yapıyorsunuz? Uluslar arası alışveriş yaparken diğer ülkelerin tüketici kanunlarının ülkemizden farklı olabileceğini unutmayın. TC mevzuatı bu tür alışverişlerinizde geçersiz olacaktır. Ayrıca yurtdışına sipariş verdiğinizde olası sorunları çözmek daha zor olabilir. Yurt dışına telefon ederek yabancı bir dilde konuşan müşteri temsilcileriyle saatlerce görüşmek zorunda kalabilirsiniz. Yurt dışından alışveriş yapacaksanız, mutlaka tanınmış ve güvenilir siteleri seçmelisiniz.
  • Size gönderilen izinsiz bir e-posta reklamında gördüğünüz bir ürünü mü almak istiyorsunuz? Güvenilir işyerleri sizin izniniz olmadan e-posta ile reklam yapmazlar. Eğer bildiğiniz ve tanıdığınız bir firma değilse, bu şekilde ürün satmaya çalışan işyerlerinden uzak durun. Mümkünse e-posta’ya cevap vermeden silin.

Ali Osman KAHRAMAN
http://www.netopsiyon.com
http://www.netopsiyon.net

Yayınlanma: 2005-10-30 (4831 okuma)
Copyright © Netopsiyon Online Tüm hakları saklıdır.

[ Geri Dön ]
Copyright © 2002-2024 Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. - Bütün hakları saklıdır!
Bu site Netopsiyon.com.tr Sunucularında Barındırılmaktadır.
Netopsiyon Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd.Şti. Netopsiyon Copyright